In het hartje van Heerenveen ligt Tellepark. Gelokaliseerd op de plek waar voorheen het troosteloze Telle Terein een schaduw wierp over de Friese plaats. Totdat Zwanenburg Projecten B.V. zorgde voor een groene en parkachtige wijk met 87 wooneenheden. Acht daarvan zijn energiezuinige en levensloopbestendige prebabwoningen gemaakt door IIBO.

Levensloopbestendig wonen
In juni 2019 startten we met de bouw van acht ruime, energieneutrale en levensloopbestendige woningen. Dit betekent dat de woningen niet alleen evenveel energie opwekken als dat ze verbruiken, maar ook dat ze geschikt zijn voor elke levensfase. Zo bestaan de woningen uit twee woonlagen, maar zijn alle voorzieningen waaronder de woonkamer, badkamer en douche op de begane grond. 

Van onze fabriek naar Tellepark
We startten de productie van deze levensloopbestendige woningen met de onderbouw. Deze bestaat uit een prefabconstructie van balken en vloeren. Vervolgens zorgden we voor de isolatie door middel van cellulose, een circulair product op basis van oud papier dat oneindig te hergebruiken is en zorgt voor een hoge luchtdichtheid. In alle huizen werden de trappen precies in het midden geplaatst zodat ze vrij indeelbaar waren. Dat betekent dat de ene woning de keuken voor heeft en de andere achter, of dat er zelfs gekozen werd voor meerdere badkamers. De badkamers werden niet prefab-ingebouwd, maar konden gepersonaliseerd worden door de kopers.

Minder drukte op de bouwplaats
De acht woningen in Tellepark vormden het eerste project waarin we levensloopbestendige woningen bouwden. Waar je bij normale bouw soms wel veertig tot vijftig partijen tegenkomt, zijn wij blij dat wij werkten met maar zeven partners waaronder Holtrop Grondwerken, Kramer’s Houtconstructies en Nolten Bouw. Zo zorgen we voor zo min mogelijk overlast voor de buurt en houden we onze ecologische footprint klein.

Opdrachtgever
Zwanenburg Projecten
Architect
VDZ Architecten B.V.
Aantal woningen
8
Type woning
Levensloopbestendig
Locatie
Heerenveen
Datum
20 jun 2019
Categorie
Gerealiseerd