Intelligent bouwen

Onze IIBO-woningen bouwen wij circulair.

Oftewel: vrijwel zonder afval! Dit doen we door te bouwen met een zogeheten ‘gesloten materiaalcyclus’. De grondstoffen blijven namelijk door hergebruik of recycling altijd rondgaan en belanden nooit op de afvalstapel.

Op deze manier dragen we bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot, kunnen we financiële voordelen opleveren voor bouwers, ontwikkelaars en particulieren en creëren we samen een circulaire economie! 

Circulair bouwen door demontabele en flexibele ontwerpen

Een heel huis recyclen klinkt als veel werk, en dat is het ook. Daarom nemen wij dit proces al mee in onze ontwerpen. We zorgen dat onze prefabwoningen zo weinig mogelijk worden verlijmd en zo in elkaar gezet zijn dat grote delen gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden.

Met onze duurzame werkwijze zorgen we zo niet alleen dat de eindige grondstoffen niet worden uitgeput, maar introduceren we ook een nieuw fenomeen: upcycling. De overtreffende trap van recycling. Hierbij recyclen we een product tot een hoogwaardiger nieuw product. Een goed voorbeeld hiervan is cellulose; isolatiemateriaal gemaakt van oud papier dat bijna oneindig herbruikbaar is.

Bijdragen aan een betekenisvolle economie door circulair bouwen

Vanuit Heerenveen bouwen we in onze fabriek twee volledige woningen per dag. Daar zijn we natuurlijk enorm trots op. Deze manier van bouwen ontstond namelijk niet zomaar, maar vanuit onze toekomstgerichte visie. We willen bijdragen aan een betekenisvolle economie. Circulair bouwen is daarbij onmisbaar. Daarom zijn we niet alleen bezig met de woningen die we nu bouwen, maar ook met de toekomstige functie van de materialen die we gebruiken. Op deze manier kunnen we de impact van de bouwsector op het milieu verminderen en zelfs zorgen voor een positief effect. Dit doen we niet alleen, maar met 180 andere partijen in Nederland.

Samen bouwen we voor de toekomst: 50% minder met primaire grondstoffen in 2030 (ten opzichte van 2014) en in 2050 volledig circulair. En of we op de goede weg zijn? Zeker. Bij IIBO zijn we namelijk anno 2020 al bijna volledig circulair! 

Werken met IIBO

Samen werken we dus elke dag keihard aan onze missie met een unieke 150 meter lange robotstraat. Omdat we constant in beweging zijn groeit ook deze mee en breiden we uit naar een geautomatiseerd bouwproces van 220 meter! Of samenwerken met ons daarom voordelen heeft? Ja! We werken:

/ Sneller / Eenvoudiger / Logischer / Nauwkeuriger / Duurzamer

Wil je hier meer over weten? We vertellen er graag over!